Статии от блога

Решението да започнеш тренировки не става от веднъж

 

Много са причините да избегнеш фитнеса и тренировките: аз съм изморен, нямам време и пари, не мога да правя упражненията, много е трудно, хората ще ми се смеят, мразя мусклулните трески и т.н. Именно поради това, решението за промяна на начина на живот се взема най-трудно. Тази промяна е свързана с ранното ставане от топлите завивки и нахлузването на спортните обувки. След, като този праг е прескочен, пътят кам по-добро здраве е лесен. 

 

Преди да се впуснете в някакъв режим или програма си задайте следния въпрос: Какви са целите ми и как да ги постигна? 

 

Определянето на целите, позвлолява да решите, какво точно искате да постигнете и промените в сегашният ви начин на живот. Хубаво е да си изградите план, който да ви напътства към целите. За да постигнете това е необходимо огромно желание и дисциплина, които водят към постоянство в грижата ви за здравето. В тази насока, ако си кажете ”Искам да участвам на маратон” ще успеете да постигнете тази доскоро нереалистична цел с думите: ”Утре ще бягам 1 км.,вдруги ден 2 км, докато стигна до целта си от 10км.”

 

Предлагам ви няколко мотивационни напътствия към промяна.

 

•        Напишете целите си на бял лист и го поставете на хладилника. По този начин, вместо да изядете поредното парче торта, ще си припомните целта и какво трябва да правите, за да излгеждате добре и да сте здрави.

 

•        След като определите целите си, трябва добре да прецените, какво трябва да промените в ежедневието си, за да постигнете целта си. Това включва преценката, по колко минути на ден можете да отделите за тренировка, по кое време и колко пъти в седмицата.

 

10 стъпки за създаване на успешен план:

 

1. Посетете личният си лекар

 

2. Намерете приятел, който да ви придружава. Мисълта, че някой ви чака или прави нещо заедно с вас е невероятен стимул. Кучето също може да бъде изненадващо добър тренировъчен партньор. Кучетата никога не казват “не”, когато става въпорс за движение и разходки.

 

3. Намерете удобен за вас фитнес център, онлайн програма, парк , басейн, тенис корт или дриг вид активна дейност. 

 

4. Обещайте на себе си, че ще бъдете активни поне 5 минути в дните ,в които не ви е до тренировка. Вместо да хванете автобуса след работа, разходете се или направите малко стретчинг пред телевизора след уморителният ви ден.

 

5. Водете си бележки. По този начин ще може да проследите прогреса ви.

 

6. Следете внимателно интензивността на упражненията. Хубаво е да започнете с леки натоварваня, за да не се нараните или разочаровате по някакъв начин.  Обикновенно след първата тренировка се получава болезнена мускулна треска, която може да продължи 4 дни. Това не трябва да ви отказва. Напротив, това ви показва, колко заспали са муслулите ви, които плачат за физически натоварваня. Добре е да следите пулса си за по-добра преценка на нивото на интензивност. Максималният тренировачен пулс се изчислява, като от 220 (максималено възможен  пулс) извадите годините си. Това ще ви бъде тавана на натоварване. Не забравяте, че при всяка възраст, здравословно състояние или ниво на тренираност пулсът е различен. 

 

7. Прогресирайте бавно. Ако сте водили заседнал начин на живот, за начало, 3 пъти в седмицата, леки разходки по 10-20 мин ще бъдат достатачни. Добавете нови натоварваня и се стремете към изпълнението на различни дейности всяка седмица. 

 

8. Увеличете времето и сложността на упражненята, спрямо вашето лично ниво. Добавете упражненя за баланс, гъвкавост, издръжливост и сила.

 

9. Увеличете броят на дните за тренировка. Вапреки, че графикът ви е натоварен, така се организирайте, че да имате поне още един ден в седмицата за тренировки. Не забравяйте, че работата си е работа, но ако не сте в добро физическо и здравословно състояние, няма да имате вазможността да си свършете работата. Самочувствието на работното място е от огромно значение. Когато вашите колеги виждат, че вие уважавате себе си и те ще ви уважават повече.

 

10. Достигане на крайната цел; тренировки от 3 до 5 дни в седмицата или повече. Достигането до крайната цел е благоприятна промяна в начина на живот и награда, която води до трайни резултати!

 

Повярвайте в себе си и на време вземете мерки за промяна в начина ви  на живот. Бъдете оптимисти и повярвайте че можете, независимо какъв пол или възраст сте, и дали имате някъкви здравословни проблеми. ЗДРАВЕТО преди всичко, а ДВИЖЕНИЕТО е здраве!

 

Етикети:

Следи Procast Fitness

ProCast Fitness

©2019 Procast Fitness. Всички права запазени.

Change Language