Статии от блога

Пийте вода за добре поддържано тяло

        През годинитепреминали в работа с клиенти, желаещи да подобрят начина си на живот, винаги съм ги подтиквала към приема на течности (вода) преди, по време и след тренировка

 

        Наскоро изгубих ума и дума, когато разбрах, че мои „колеги” забраняват на своите клиенти да пият вода по време на тренировката, дори и 2 часа след приключване на заниманието. 

 

Къде е логиката във всичко това?

 

Аз ще защитя, от позицията на компетентен специалист, точно обратното на тези остарели твърдения и отживелици.

 

         Без вода животът е невъзможен. Затова именно водата се счита за един от най-важните компоненти в човешкото тяло. Нашето тяло съдържа близо 55-75% вода. Мускулите също съдържат към 70% вода, докато мазнината в тях е само 22%. Чрез водата нужните хранителни елементи се придвижват до клетките. Когато човек не приема достатъчно количество вода дневно, тялото само по себе си започва да я складира. Това се нарича водно тегло. Явлението се получава, когато тялото складира повече водаотколкото е нужно. Има няколко причинипоради които хора са предразположени към водно тегло.  Една от тях е приема на храна богата на натрий, скорбяла или въглехидрати. 


        От какво количество вода се нуждаем дневно? Според някои специалисти нужното количество е не по-малко от 3 литра. При положение че, всеки човек е различен сам по себе си, аз лично смятам, че приемането на вода е различно в зависимост от здравословното му състояние, физиологични данни и физическа активност. Колкото повече енергия изразходвате, толкова повече се нуждаете от вода. Вода може да се набави от различни източници плодове, зеленчуци, сокове, чай. Независимо от всичко това, приема на чиста форма вода е най-благоприятен за организма. За хората, които "не обичат“ да пият вода вариантите са да добавят лимон, лайм, портокал, мента, джинджифил и др., за да я направят апетитна за прием. Поради факта, че градската вода съдържа голямо количество хлор, по-добрият вариант е приемането на бутилирана, ниско минерализирана питейна вода.


       Вода и отслабванеШокира ме гледката от жени,  „увили” себе си с прозрачно кухненско фолио във фитнес залитеВ кой век все пак живеем? Това може само да навреди на тялото, но не и да подобри функционирането му.  Голяма е вероятността от претопляне на организма, а от там и до топлинен удар. Това, че се потитене означава, че намалявате мастната тъкан около мускула, а само водата в мускула, която бързо се набавя след това. По-добре разнообразете заниманията, като добавите към тях кръгови тренировки със силови упражнения за всяка мускулна група със собствената тежест на тялото или леки тежести и повече повторения. Доказано ече след занимания от такъв вид горенето на калории продължава осем часа след приключването им. При тренировка от аеробен характер горенето на калории е по-малко2-3 часа. Нивото на кислород в кръвните телца е по-голямо, когато тялото е добре хидратирано. Колкото повече кислород се съдържа в тялото, толкова повече мастна тъкан ще се изгори за енергия. По този начин не само ще се разделите с неприятните мастни образувания около мускулите ви, но ще бъдете изпълнени с енергия. 

 

        Затова сами си задайте въпроса, кое е по-ефикасно за вас - това да лишавате организма си от вода, за да сте „по-леки” с 1 килограм след тренировка или да пиете вода, за да се предпазите от дехидриране, съчетано с правилно изградена програма за намаляване на телесната мазнина, а не телесната ВОДА!?

 

 

          

Етикети:

Следи Procast Fitness

ProCast Fitness

©2019 Procast Fitness. Всички права запазени.

Change Language