Статии от блога

10-те най-често допускани грешки във фитнес залата

Като експерт в областта на фитнеса и спорта ще си позволя да представя 10 от най-често допусканите грешки по време на тренировка. Наблюдавала съм много хора в залата по време на тяхна тренировка и мога да твърдя, че малцина са тези, които се справят и контролират себе си правилно. Болшинството трениращи допускат грешки, които дори не подозират, че правят. Този процес може да продължи вечно ако не се направят малки промени в тренировъчният процес. С течение на времето тези грешки могат да доведат до травми или по-сложни наранявания.

 

  1. Дехидратация на организма. Грешни са твърденията, че е вредно да се пие вода по време на тренировъчното занимание, дори и след приключването му. Това са заблуди, които ще ви направят щастливи от факта, че телесното ви тегло ще бъде с 1 кг. по-малко след тренировката, но истината е друга - вие просто сте отделили от организма ви количество вода, чрез потене, но не и мастна тъкан.Всеки човек активно занимаващ се със спорт, трябва да поема течности преди, по време и след тренировката.

 

  1. Небалансирана силова програма. Повечето хора обръщат внимание само на определени мускули и пренебрегват други. Например, всеки иска да има плосък корем и големи бицепси, но в същото време се нарушава баланса на тялото, което води до неправилна стойка или походка. Внимание трябва да се отделя за всяка мускула група. 

 

 

  1. Неправилно изпълнение на упражненията. Най-сигурният начин да се нараните в залата е, когато дадено упражнение се изпълнява неправилно. При изпълнение на клек често се допускат грешки, като например 1-во; гърба не е изправен, 2-ро; краката не са разтворени на широчината на таза, 3-то; при сгъване в коленната става, коленете сочат в страни, 4-то; тежестта не пада върху петите и се нарушава 90 градусовият ъгъл на сгъване в коленната става и 5-то; пръстите на стъпалото сочат в страни, а не напред. Това води до голямо напрежение в коленната става. Всяко упражнение си има начин на правилно изпълнение и вие трябва добре да познавате правилната им структура. 

 

  1. Не се прогресира постепенно. Тренирайки прекалено много, прекалено често и прекалено трудно, е доста срещана грешка при фитнес ентусиастите. Почивката и постепенната прогресия са важни компоненти за предпазлива и ефективна фитнес програма.

 

 

  1. Липса на разнообразие. Много хора тренират с години по един и същи начин, едни и същи упражнение и натоварвания, и никога не ги променят. Тази еднообразност води след време до отегчение, плато и в най-лошият случай до травми и изтощение на тялото.

 

  1. Неправилно използване на машините. Повечето машини във фитнес залите са направени стандартно да отговарят на един тип тяло и размери. Ваша е обаче инициативата да нагласите уреда спрямо вашите физиологични данни и възможности. Прекалено високите тежести и неправилната поза водят до сериозни наранявания и до никакви резултати.

 

 

  1. Фокусиране към всичко друго, но не и тренировката. Фитнес залата може да бъде претъпкана с трениращи, но повечето от тях просто присъстват там и само си губят времето. Четенето и гледането на ТVмогат неблагоприятно да афектират качеството на вашата тренировка, защото и малкото отвличане на вниманието води до намаляване на тренировъчното темпо.

 

  1. Пренебрегване на разтягането в завършващата част от тренировката. Много от хората занимаващи се с фитнес, след приключване на основната част от тренировката, директно се насочват към съблекалните. Вместо това, отделете 2 минути, за да се възстанови пулса и да се разтегнат мускулите. Това не само ще подобри вашата гъвкавост, но ще намали шанса от травми и появата на неприятната мускулна треска.

 

 

  1. Неприлично държание. Това включва; прекаленото бавене по машините въпреки, че вече сте свършили с работата на тях или говоренето на висок глас на мобилният ви телефон, лошата хигиена и непочистването на потта от машините. Винаги се съобразявайте с другите трениращи в залата.

 

  1. Поставяне на нереалистични цели. Неясните и нереалистични цели водят в последствие, до отказване от спортни занимания. Ключът е в способността да се поставят тренировъчни цели, които отговарят и прилягат на вашите спортни способности - нещо не толкова лесно, но не и прекалено трудно за изпълнение.

 

 

   Да се намери време за фитнес е първата стъпка от процеса към подобряване на вашето здраве. Само това обаче не е достатъчно!Във всяка професия си има специалисти и правила, които биват спазвани. Винаги се допитвайте до фитнес специалист, а в най-добрият случай, тренирайте под ръководството на личен треньор. Това е начинът да се предпазите от неблагоприятни последици в резултат от незнание и грешки. Желаните резултати, които толкова дълго сте чакали бързо ще станат реалност. Успех!

Следи Procast Fitness

ProCast Fitness

©2019 Procast Fitness. Всички права запазени.

Change Language